zondag 20 december 2009
Houten Proppen Vervangen
De vorige eigenaar had het verbloemd door er flink veel kit en rubber overheen te smeren en daarna te schilderen, zodat het leek alsof het nog dik en stevig genoeg was.
De nieuwe puttingen konden niet zomaar op dezelfde plaats weer aangebracht worden, daarvoor was de vulling van de gaten te broos.
zaterdag 19 december 2009
Houten Mast Onderhoud
donderdag 17 december 2009
Houten Boot Onderhoud
Ook kom je vaak voor heel wat verrassingen te staan, en valt dit niet vantevoren te voorspellen.
Bij de romp van het zeiljacht Pinocchio kwamen er bij het kaalhalen gelukkig niet al teveel slechte plekken tevoorschijn. Het kaalhalen is gedaan met een krabber en een brander, en met zoveel meters heel wat werk!
donderdag 26 november 2009
Onderhoud Houten Stuurhut met Biopin Bootolie
zaterdag 21 november 2009
Sint vraagt Duurzame Bootolie Voor Boot Sint
Al het Houtwerk van de Boot van Sint is een hele klus, en de Pieten klaagden over de vele uren die ze ermee kwijt waren! Ze kregen het dit jaar maar ternauwernood voor elkaar zodat Sint weer op tijd kon varen.
Op zoek naar een oplossing voor dit probleem kwamen ze uit bij Biopin Bootolie en Bootlak. Het komend seizoen gaan ze dit uitproberen en zien we volgend jaar alvast een blinkend resultaat en een boot die op tijd klaar is!
dinsdag 10 november 2009
Houten Boten Onderhoud
Het was erg druk, veel bezoekers en veel belangstelling.
Een veel voorkomende vraag was; waarom is Biopin Bootolie en Bootlak nu zoveel beter dan andere produkten?
Om geen appels met peren te vergelijken kun je kijken naar Owatrol(D1 en D2) en le Tonkinois. Dit zijn beide produkten met +/- 80% lijnolie en 20% tung-olie. Lijnolie heeft de eigenschap dat het zeer traag droogt, daarom wordt er een droogmiddels (siccatief) toegevoegd. Door dit droogmiddel wordt het echter minder uv-bestendig.
Biopin bootolie bestaat voor 90% uit Tung-olie en de Biopin bootlak voor 100%. Tung-olie wordt geperst uit een noot en heeft uit zichzelf al een drogende eigenschap, waardoor er geen siccatief hoeft te worden toegevoegd en dus extreem uv-bestendig is.
Dus alleen al het feit dat het gehalte aan Tung-olie zoveel hoger is, maakt het produkt zoveel beter. Biopin is overigens de grootste lijnolie-fabrikant van Europa, en produceert speciaal voor de Watersport de Bootolie -en lak.
Verder heb je heel veel minder Bootolie nodig. Ben je bij Owatrol of le Tonkinois al gauw 10 lagen olie aan het smeren, bij de Biopin kun je volstaan met 2 a 3 lagen. Dus behalve minder tijd, ben je ook minder kosten kwijt.
De Biopin Bootolie dringt zo'n 2 a 3 mm in het hout, en breng je nat op nat aan. Een nacht laten drogen, licht schuren, en dan de Biopin bootlak aanbrengen. In totaal zo'n 3 lagen. In 4 arbeidsgangen in totaal ben je klaar. De Bootlak hecht zich aan de Bootolie en aan het hout en vormt zo een stevige laag, zowel in als op het hout. Het blijft flexibel, waardoor het met het hout mee kan bewegen. Je voelt dat ook, als je een proefplankje maakt, dan voelt het stroef aan. Niet doods en hard. Een synthetische lak ligt er als een strakke laag bovenop, maar zodra het hout veel gaat bewegen knapt deze er af.
Bij een beschadiging is het makkelijk te repareren en hoef je niet alles af te schuren en de lak weer van voren af aan op te bouwen. Je kunt volstaan door over de beschadiging een doekje met Bootolie te doen. Dit vult de beschadigde haarscheurtjes en bij droging zet de Bootolie weer uit, waardoor het fundament weer hersteld is. Dan kun je wederom een dun laagje bootlak aanbrengen. Vaak wordt over een beschadigde laklaag weer een laag overheen gezet, waarbij je eigenlijk het probleem(het beschadigde fundament) niet aanpakt en alleen een laagje erover heen legt.
Al met al is de Klassieke Schepenbeurs ook weer nuttig om alle ervaringen te horen en weer even de scheikundige achtergrond uitgelegd te krijgen(de importeur weet hier alles van en was erbij).
woensdag 21 oktober 2009
Klassieke Schepenbeurs Enkhuizen
Van Monument tot Spirit of Tradition
De dertiende internationale Beurs Klassieke Schepen is op 6,7 en 8 november 2009 in Enkhuizen. De enige beurs in Europa voor het bouwen, beheren, onderhouden en conserveren van klassieke en traditionele schepen. De beurs is drie dagen lang HET ontmoetingspunt voor de professionele en pleziervaart; voor vakkundige eigenaren en toegewijde liefhebbers van traditionele vaartuigen en scheepsambachten.
Ontwerpers, (casco)bouwers, scheepstimmerlieden, tuigers en toeleveranciers geven er informatie over materialen en producten. Behoudsverenigingen, klassenorganisaties, charteraars, verzekeringsmaatschappijen en makelaars bieden hun diensten aan. Vaklieden en andere experts vertellen, demonstreren en discussiƫren over hun werk.Meer dan honderd schepen zijn te zien en te koop op de beurs en in de haven.
thema 2009: klassieke schepen naar de toekomst!Speciaal aandacht voor opleidingen, kennisoverdracht, organisaties, varen en ambachten voor en door jongeren.
Vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 november 2009Dagelijks van 10:00 - 18:00 uur Beurs naast NS-station EnkhuizenParkeren en veerboot gratis, volg de borden Toegangsprijs 10 euroToegangsprijs speciaal dit jaar voor jongeren tot 23 jaar 3,50 euro
De Beurs met schepen van 1746 tot heden!
Wij zijn er met onze stand met Biopin Bootolie en Lak! Drie dagen genieten van alle klassieke boten en alles wat erom heen is.
maandag 14 september 2009
Biopin bootlak uv-bestendig
Ook waren voor de doop Rob en Jantien al zeilend gekomen met hun boot, waar wij een nieuwe teak rand op hadden gezet. Hij heeft voor de grap de houten steunen van de mast getest, een kant alleen met de Biopin Bootolie gedaan en een kant met Bootolie en Bootlak. Nu aan het eind van het seizoen is er wel degelijk een verschil te zien, de kant met de Bootolie en Bootlak ziet er nog heel mooi uit en de kant met alleen Bootolie is minder mooi en wat verkleurd. De Bootlak in combinatie met de Bootolie zorgt voor de extreme uv-bestendigheid, de Bootolie alleen is niet voldoende. Binnenin de boot kun je, als je dat zou willen, wel volstaan met alleen Bootolie, daar is het niet zoveel blootgesteld aan de zon.
donderdag 10 september 2009
Houten Boot Onderhoud
Houten Boot Onderhoud:
Met Biopin Bootolie Minder Onderhoud
Meer Zeilplezier!
zondag 9 augustus 2009
Zeilen met een Klassieke Houten Boot
Shipmate Dutch Classic Yacht Regatta
Hellevoetsluis 2009
Namhara had problemen met de motor, waardoor ik op het allerlaatste moment gelukkig toch nog mee kon als opstapper aan boord bij Jaap van der Weijden en Olaf Stevens.
De wedstrijd in de middag was helaas afgelast vanwege teveel wind, maar het was wel even lekker zeilen! Het is en blijft een mooi gezicht, al die klassieke schepen op het water in actie.
dinsdag 4 augustus 2009
Shipmate Dutch Classic Yacht Regatta
Hellevoetsluis, juli 2009
In de haven van Hellevoetsluis is al het klassieke moois van houten schepen en dit jaar ook van "Klassiek Plastiek" te bewonderen geweest. Het was fantastisch zeilweer, genieten van typische Hollandse luchten en mooie plaatjes op het water. Weer heerlijk om mensen met dezelfde passie te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Dit jaar als opstapper meegevaren op de Namhara, een type 8 mtr cruiser-racer, ontworpen door de Schotse architect Mc.Gruer. De eigenaren Bas en Sandra van Donselaar hebben in 7 maanden tijd het schip gerestaureerd en weer varende gekregen, een hele prestatie.
zondag 5 juli 2009
Houten Boot Interieur met Bootolie
zaterdag 4 juli 2009
Houten Boot Nog Restaureren?
Echter, als je zelf twee linkerhanden hebt en de restauratie wilt uitbesteden, dan kun je beter 2e hands zo'n boot op Marktplaats kopen. Voor zo'n 1500 a 2000 euro ben je dan de bezitter van een Spanker die vaarklaar is.
Er zijn heel wat projecten met boten die mislukken omdat niet goed ingeschat wordt hoeveel tijd het kost om een boot op de juiste manier te restaureren. Er is niks recht of standaard op een klassieke houten boot, het is altijd passen en meten. Ook kost het heel veel tijd om uit te zoeken hoe het vroeger eruit heeft gezien, op welke manier je dat het beste terug kunt brengen, en hoe je aan onderdelen kunt komen. Als je het leuk vindt om hiermee bezig te zijn en niet alleen gefocust bent op het moeten kunnen zeilen, dan is het goed.
Hier nog een extreem voorbeeld van een mislukt Restauratie van een Houten Schip:
http://www.youtube.com/watch?v=kayYrylgRzY
vrijdag 3 juli 2009
Klassieke Houten Jachten te Hellevoetsluis
Voor meer informatie: zie www.scyr.nl (shipmate classic yacht regatta)
vrijdag 26 juni 2009
Houten Boot avonturen in Barcelona
De andere boten worden af en toe verhuurd, voor zo'n slordige 180.000 euro per week, exclusief brandstof en eten, dat wel. De vaste bemanning poetst minstens drie keer per week het hele schip blinkend netjes
Als de bemanning een barbeque regelt voor de eigenaar met zijn gasten, wordt alles nieuw aangeschaft.( tafel,stoelen, barbeque etc.), en na afloop in de container gedumpt. Je moet er toch niet aan denken al die viezigheid aan boord...
Karel heeft dat natuurlijk al lang in de gaten, en checkt dagelijks de containers op bruikbare spullen! en de vaste bemanning kent hem inmiddels ook goed. Ze tippen hem of vragen hem om voor hun de spullen weg te gooien...
zondag 21 juni 2009
Onderhoud Houten Doghouse Boot
zaterdag 23 mei 2009
Onderhoud Houten Kuipbanken Boot deel2
In onderstaand filmpje kun je zien hoe de houten kuipbanken verder afgewerkt worden.Ze worden op maat gemaakt, de voorlijst wordt erop gelijmd, een ring erin gefreesd. Het is een arbeidsintensief karwei!
donderdag 30 april 2009
Teak Kuipbank opnieuw kitten
Voor een Dehler maken we nieuwe kuipbanken. Op een gegeven moment zijn de teak banken gewoon versleten, is onderhoud van de houten banken niet meer voldoende. Dan wordt het tijd om ze te vervangen. De latten zijn met epoxy gelijmd op een hechthouten plaat, en erna worden de naden gekit met deck caulk van Simson. In het filmpje kun je zien hoe dit gebeurt.
donderdag 23 april 2009
Onderhoud houten aanrecht
dinsdag 14 april 2009
Test Waterkampioen "strak in de lak"
We waren eerst in Zuid Afrika, om naar een 2e hands mast te kijken. Waar je als zeilers al niet terecht komt! Al langere tijd waren we op zoek naar een carbonmast voor een 42 voeter, die we aan het restaureren zijn. Nieuw zijn ze peperduur, en na speuren op internet vonden we er een in Kaapstad, die precies de juiste maat leek te hebben en voor een zeer aantrekkelijke prijs.
Na telefonisch kontakt bleek het te gaan om een mast die schade had aan de voet, er was een vorkheftruck tegen de krat op gereden. Daar de overgebleven lengte nog ruim voldoende was, leek het ons geen probleem. We konden een dergelijke mast bekijken op een boot van de eigenaar die in Zeeland ergens in een haven lag. Deze lag er verkommerd bij, en hebben we spontaan een en ander verbeterd en in orde gemaakt. Voor Karel zijn verjaardag ( een memorabel getal maar hoeveel dat mag ik van hem zo niet zeggen...)wilden we toch nog een reis maken, dus was Zuid Afrika ineens in de planning. Het is een prachtig land, bergachtig, rotsachtig, heel groen. Ook lijkt het erg engels, je rijdt er links. De gebouwen zijn netjes onderhouden, de wegen zijn goed. Onveilig hebben we ons niet echt gevoeld, je moet gewoon je gezonde verstand gebruiken zoals je hier ook zou doen. De eigenaar van de mast had ons uitgenodigd om naar zijn boerderij (die plaes) te komen kijken, 170 km ten noorden van Kaapstad. Ik met de huurauto achter zijn auto aanrijden, met de instructie toch minstens 100 te rijden. Karel zat bij hem in de auto. De verharde weg ging over in een gravel-road met zacht zand waar je in wegslipt, oeps! En dan de stofwolk proberen te volgen om niet te verdwalen..
Het was er prachtig, een groene vallei, waar alles maar groeit en bloeit wat je in de grond stopt.
Een stenen gebouw met golfplaten op het dak, een paar honderd geiten erbij. Magnifieke uitzichten op de bergen. Een mix van zuid Afrikaans en engels praten.
Een hele ervaring. Zodra ik tijd heb zal ik een filmpje op de blog zetten.
Na twee dagen thuiskomst alweer vertrek, nu naar Corsica, om de boot van een klant richting Barcelona te zeilen. Prachtig eiland, en in de taxi uitgebreid frans gesproken met een rasechte Corsicaan die veel over zijn eiland vertelde. Voorraad ingeslagen en de volgende morgen vertrokken omdat de wind gunstig stond. De straat van Bonifatius was goed te doen, wind achter en redelijke golven. Erna begon het harder te waaien, werden de golven hoog en ook van verschillende kanten. Daar de rigging niet helemaal te vertrouwen was werd er gemotord en alleen kleine zeilen opgezet. Met als gevolg dat de boot lag te rollen van links naar rechts, en dat continu. Ik heb onvrijwillig een waterkuur gevolgd en de vissen hebben heerlijk gegeten...
Op 70 mijl voor de kust van Barcelona begon de motor de stomen en te roken,pech. De wind en golven waren te hoog om door te gaan, dus richting Mallorca gezeild, om daar vroeg in de ochtend zeilend de haven binnen te lopen. Wat was ik blij weer grond onder de voeten te hebben! Twee dagen rust, motor reparatie en weer vertrek. Dit keer zonnig, warm, lichte bries, vlakke zee... Zo mooi. Mallorca zagen we langzaam aan de horizon verdwijnen en we kwamen terecht in een school kleine walvissen en even later dolfijnen die door het water scheerden. In de nacht bijna volle maan reflecterend op het water, heldere sterrenhemel. Het was een cadeautje om dat mee te maken.
Vroeg in de ochtend aankomst in Barcelona. De boot (toch 20 meter lang) was er een kleintje vergeleken met de motorjachten die er liggen. Onze buurman was 82 meter lang, 3 dekken hoog met een helikopterplatform. Continu zo'n 6 mannetjes alles aan het poetsen. De eigenaar is een of andere sjeik, die elke 3 maanden een tanker olie laat komen, daar verkoopt, en het geld op een rekening bij de haven laat storten. Tja, zo kan het ook.
Nu weer terug, en de berg papierwerk doorworstelen en ordenen.
Ook leuke dingen:
In de Waterkampioen van 27 maart jl. staat een vooraankondiging van een test waarbij 25 blanke lakken naast elkaar vergeleken worden. Op het stuurhuisdak van de redactieboot de Tijgerhaai is een frame geplaatst met 25 massieve mahoniehouten latten. Deze latten werden gezaagd uit een oude kerkbank die jaren in een hoekje had gestaan. In ieder geval een homogene, droge partij mahonie. Een blanke lak die het goed doet op massief hout, doet het sowieso ook goed op plaatmateriaal. Plaatmateriaal werkt aanzienlijk minder ( minder krimp, uitzetting,tordering,splijting) zodat lagere eisen worden gesteld aan de flexibiliteit van het product. De latten zijn allemaal geschuurd,ontvet en gelakt met de verschillende lakken. Aan het eind van het vaarseizoen wordt een tussentijdse evaluatie gepubliceerd en begin van volgend vaarseizoen het eindresultaat...
We zijn erg benieuwd, want de Biopin Bootolie en bootlak doen ook mee aan de test!
zaterdag 14 maart 2009
http://www.destentor.nl/regio/nwoverijssel/4649202/Royal-Huisman-kan-voorlopig-vooruit.ece?startshow=null&startSlide=null
dinsdag 10 maart 2009
Oud Zeilend Hout
In 1960 kwamen ze nog veel voor.
Door de stichting Oudzeilendhout wordt deze zomer op 14 en 15 juni op de Langweerder Wielen een wedstrijd gehouden waar ook een aantal Larks aan meedoen.
meer informatie: www.oudzeilendhout.nl
maandag 9 maart 2009
Houten Tuinbeelden met Biopin Bootlak
Ik ben beeldhouwer en mijn buitenbeelden (grafmonumenten o.a.) behandel ik met bootlak.
Maar ook binnenbeelden die wat kleur mogen hebben (het jasje op de foto)
Het geeft weinig kleurverandering en is schoon te houden.
Mijn tuinbeelden zijn van tamme kastanje, thuja en robinia.
Kijk maar op de foto's.
Groet, Will Schropp"
zaterdag 7 maart 2009
Houten Dek Boot Behandelen
Het houten dek van Norna hebben we met Biopin bootolie behandeld. Als je liever ook nog de blanke bootlak van Biopin erover wilt doen dan kan dat altijd nog naderhand. De lak zorgt wel voor een extreme uv-bestendigheid.
woensdag 4 maart 2009
Zonnezeilen aan boord en tewaterlating Schoenerbrik
maandag 2 maart 2009
Heel Veel Boten
Als je zelf een boot aan het bouwen bent is het goed om je er te orienteren. Je kunt boten bekijken, hoe heeft de een dit probleem opgelost, hoe de ander? Vergelijken van produkten, vragen om professioneel advies. Wellicht dat er nu ook leuke aanbiedingen zijn van zaken die je toch al wilde aanschaffen. De economische recessie heeft misschien tot gevolg dat mensen minder snel geneigd zijn om een nieuwe boot te kopen, maar liever zelf het onderhoud gaan doen. Een vakantie in het buitenland minder, en kan er eindelijk met de boot gevaren worden!
Nederland heeft nog veel mooie plekjes om te varen. Wij hebben zelf een plekje gereserveerd aan de Maas. Heerlijk om er een zomerse namiddag gewoon met picknickmand naar toe te gaan en even een paar uurtjes op het water.
We hebben zelfs een keer gehad dat we de aanhangmotor niet meegenomen hebben omdat het zo lekker waaide. Van die wind bleef in de avond niet veel over, en werd het roeien in het maanlicht. Ook romantisch, daar niet van.
vrijdag 27 februari 2009
Houten Mast Onderhoud van Boot
De mast is getapered, dat wil zeggen dat hij aan de onderkant smaller wordt.
De mast is in plakken opgebouwd die op elkaar gelijmd zijn. De wind komt het meeste dwars op het schip te staan, en daar moet de mast dus sterk zijn.Het beste is als deze plakken in de lengterichting van het schip lopen. De strepen zie je dan aan de voor-en achterzijde van de mast en niet aan de zijkant. Bij deze mast is het precies andersom.
De kant die op de foto boven ligt is de zijkant. Het duurde eventjes eer dat ik begreep wat er bedoeld werd, maar nu is het wel duidelijk.
Dit is een kleine mast en hij wordt op andere manieren ook nog ondersteund dus is het geen probleem.
maandag 23 februari 2009
Onderhoud Houten Dek Deense Juniorboot
Van deze Deense Juniorboot hebben we de binnenkant van de houten romp met Biopin bootolie behandeld.
We zijn een nieuw dek erop aan het leggen. Eerst een hechthouten onderplaat van 7mm kitten met Simson constructive adhesive kit en vastgemaakt met roestvrij stalen schroefjes.
Onze leerling-timmerman,Stefan(16 jaar) is alle schroefjes erin aan het draaien!
zondag 22 februari 2009
Houten Boot Restaureren
Deze vraag kregen we afgelopen week voorgelegd. Als het een overnaadse houten boot is dan kun je het beste beginnen om de hele romp kaal te maken. Dit kun je doen door de dikste lagen oude verf eraf te halen met een fohn en een stalen krabber. Steeds een klein stukje, bijv. 50 cm2. Erna met een schuurmachine de rest eraf halen. Dan kun je pas goed zien wat eraan het hout vernieuwd of vervangen moet worden en een goed plan hiervoor maken. Vaak moet er een gang of een deel ervan vervangen worden.
Het is belangrijk om de restauratie goed te doen, dan is je boot naderhand ook meer waard bij een eventuele verkoop. Als je het maar half doet dan kom je later dezelfde problemen weer tegen.
Bij een overnaadse boot heb je een flexibele beschermlaag nodig, omdat hout werkt en de gangen ten opzichte van elkaar werken. Dus nooit met epoxy proberen dicht te smeren.
Wij brengen zelf aan de houten binnenkant van de boot Biopin bootolie aan. De buitenzijde(boven water gedeelte) en de opbouw Biopin bootolie en bootlak. Dit is extreem zeewaterbestendig en voordeel is, je hoeft het maar een keer in de drie jaar bij te werken.
Bij bootsonderhoud is het een fijner produkt om mee te werken dan bijvoorbeeld Owatrol. Het is dunner, vloeit makkelijker uit. Owatrol bouwt zichzelf in lagen op, is dik en er kan in de hoeken makkelijk vuil en vocht onder kruipen.
De fabrikant van Biopin is zelf een fanatieke zeiler en weet precies welke eigenschappen noodzakelijk zijn. De biopin bootolie en bootlak worden ook voortdurend onderzocht en verbeterd.
We vinden het makkelijk omdat je ook een beschadiging snel weg kunt werken. Niet nodig om eerst alle laklagen weg te schuren en dan weer opnieuw op te bouwen. Als de bootlak beschadigd is, is het voldoende om met een groen sponsje met water de plek te reinigen, en dan met een doekje met bootolie erover heen te wrijven. De haarscheurtjes in de lak worden weer opgevuld en klaar!
We kunnen merken dat het voorjaar in de lucht zit, houten boten onderhoud gaat weer beginnen om op tijd te kunnen varen!
vrijdag 20 februari 2009
Vondsten bij restauratie Houten Boot
Follow me,
The captain
...except the
CAPTAIN
zaterdag 14 februari 2009
Restauratie Houten Schip
Belangrijk is om het in de stijl van het schip te doen en te kijken naar de wensen van de eigenaar. Wil hij ermee gaan racen of toeren, wil hij er een museum van maken of moet het leefbaar en betaalbaar zijn. Iedere keer weer afwegingen en beslissingen die je moet nemen. Het uitzoeken van allerlei dingen kost veel tijd. Het is natuurlijk helemaal geen probleem als je een onbegrensde buidel met geld zou hebben of hieraan zou willen uitgeven. De bedrijven vallen over je heen als je maar uitspreekt dat je met een groot schip bezig bent. Als je een prijsopgaaf vraagt is een van de eerste vragen al snel, van kunnen we niet zelf met de eigenaar kontakt opnemen en het regelen. Het is juist de bedoeling om meerdere opties aan te bieden zodat er een afgewogen keuze gemaakt kan worden. De lol is ook om mooie oude dingen op te snorren op internet.
Als je begint met een restauratie van een Klassiek Schip is het belangrijk om te achterhalen welk type schip het is, waar, door wie en wanneer het gebouwd is. Hoe het origineel eruit zag en wat eraan veranderd is. Bij de Vereniging Klassieke Scherpe Jachten wordt het schip beoordeeld op de mate van originaliteit. Je zou hier eventueel om advies kunnen vragen, voordat je met een ingrijpende verbouwing van het schip begint. Karel is betrokken bij de beoordeling van de houten schepen, en we hebben al een keer meegemaakt dat een eigenaar meende een schip prima gerestaureerd te hebben, maar het zo goed als heeft verknoeid.. Harstikke zonde.
In juli 2009 wordt de Dutch Classic Yacht Regatta in Hellevoetsluis gehouden, hier zijn altijd veel voorbeelden van onderhoud aan houten schepen te zien die prima gedaan zijn.
dinsdag 10 februari 2009
Onderhoud Houten Blokken, voor en na
zaterdag 31 januari 2009
Onderhoud Houten Blokken In De Praktijk
zaterdag 24 januari 2009
Snelle Manier Voor Onderhoud Houten Blokken
In 5 minuten een beschadiging weg gewerkt!
Met Bio Pin Marine Bootolie hoef je niet meer bij kleine beschadigingen het hele blok kaal te schuren, en opnieuw te behandelen. Even met water schoonmaken, met een doekje met bootolie over de beschadigde plek en het ziet er weer mooi uit. Een kwestie van 5 minuten!
Blokken hebben aan boord flink wat te verduren door de lijnen die er steeds langs schuren. Een vernislaklaag, die in zo’n tien lagen met moeite is opgebouwd, is dan ook na een paar keer zeilen al beschadigd. Het is beter om het alleen in de olie te zetten.
Bio Pin Bootolie is dun, dringt diep in het hout, is flexibel,hecht prima, veerkrachtig, ademend….
Korte Geschiedenis
Reeds 3000 jaar geleden werd er al gebruik gemaakt van olievernis op hout.
Bio Pin introduceert innovatieve natuurlijke verfprodukten met de nieuwste technologie.
In 1920 had de grootvader van de Bio Pin grondlegger, Baren Jan Palm, al zijn eigen lijnolie-fabriek. Barend Jan Palm heeft de geheime traditionele receptuur geleerd in de praktijk die nu de basis vormt van de huidige produkten. In 1997 werd er een nieuwe fabriek gebouwd in Jever (Duitsland). De produkten staan voortdurend onder controle en worden door research verbeterd. De Bio Pin Marine Bootolie bestaat voor 10% uit lijnolie en verder voor het grootste gedeelte uit “Tung”olie, gemaakt uit een noot uit Zuid Amerika. Dit is een kwalitatief superieure olie. De Bio Pin Verdunner is gemaakt uit de schil van sinaasappels(ruikt ook heerlijk)
Het is al met al een 100% Natuurprodukt, en dat is mooi meegenomen.
Hoe kan ik mijn blokken mooi onderhouden en toch tijd besparen?
Veel mensen onderhouden nu zelf het hout aan hun houten blokken met gemak terwijl ze dachten dit niet te kunnen. Je hoeft geen professional te zijn om dit te kunnen.
Met de Bio Pin Bootolie haal je misschien niet zo’n zelfde bling-bling resultaat als een supermooi- 20 lagen dure vernis- gelakte blokken, maar wel een mooie warme glans.
En, belangrijk, in minder tijd!
Mijn blokken zien er nu nog heel mooi uit, waarom zou ik dan moeten overstappen op dit systeem?
Bewezen advies van een expert in het onderhoud van hout:
Als U meer wilt varen en minder onderhouden…
U kunt, als u toch een blok opnieuw zou moeten doen omdat het op een gegeven moment niet mooi meer is, dit blok alvast met de Bio Pin bootolie kunnen behandelen, en zo steeds een ander blok.
Wat er nu mooi uitziet, zo laten natuurlijk.
Ik heb al wat anders op het hout zitten, hoe kan ik dan de Bio Pin Bootolie
gebruiken?
Het beste is om de te behandelen laag te ontvetten met Bio Pin Verdunner, te schuren en dan het hout te doordrenken met de Bio Pin Bootolie (nat op nat). Dan 15-20 minuten uitwrijven, 24 uur laten drogen, licht schuren en nogmaals 1 laag Bootolie aanbrengen.
Vervolgens is het eenvoudig bij te werken en te onderhouden.
zaterdag 17 januari 2009
Hoe Eikenhouten Balken te Onderhouden?
Deze week kregen we deze vraag voorgelegd. Het is belangrijk dat er geen spint meer op de balken zit, want daar gaan allerlei beestjes en torretjes inzitten. Spint is het zachte, buitenste gedeelte van het hout(onder de schors), die het laatst gegroeid is. Je kunt het eventueel behandelen met een middel tegen houtworm. De balken kun je behandelen met de hardende olie van Biopin. Als ze te licht van kleur zijn zou je kunnen overwegen om ze te behandelen met tuinmeubel-olie in de kleur licht eiken. Deze tuinmeubelolie heeft een uv-filter erin, waardoor het hout niet zal verkleuren onder invloed van de zon.
vrijdag 16 januari 2009
Restauratie Klassieke Zeiljachten, 6mR Norna IV
Verder hier een leuk filmpje, waar te zien is hoe de " 6 meter R", Norna IV, gerestaureerd wordt. Het onderhoud aan zo'n houten boot is nogal een klus. Dit klassieke zeiljacht is uit 1935 en de 1e eigenaar was Koning Olav van Noorwegen. Hij was een fervent wedstrijdzeiler en liet elk jaar een nieuwe boot bouwen. Dat het schip als type een 6 meter genoemd wordt, wil niet zeggen dat het schip 6 meter lang is. Integendeel, Norna IV is ongeveer 11 meter lang en nog geen 2 meter breed. Er wordt een bepaalde formule mee bedoeld. In Nederland zijn er ongeveer 8 schepen van dit type, waarvan het merendeel deze zomer zal varen met de Dutch Classic Yacht Regatta in Hellevoetsluis.
donderdag 8 januari 2009
Klassieke Zeiljachten teak dek onderhoud
Heb je als hobby het restaureren van een Klassiek Zeiljacht of zelf te bouwen? Het herstellen van een teak dek is een hele klus.
Wij hebben zelf goede ervaring met de kitten van Simson.
Voor uitgebreide uitleg over hoe je dit doet kun je kijken op deze link:
http://www.dualsmp.com/upload-producten/ti-bladen-nl/lijmen_en_afdichten_van_teakdekken_nl.pdf