zaterdag 14 februari 2009

Restauratie Houten Schip

Bij het restaureren van een houten schip komt heel wat kijken. We zijn nu bezig met een Klassiek Houten Schip van 60 foot. De verstaging moet worden vernieuwd, alle lijnen en vallen.
Belangrijk is om het in de stijl van het schip te doen en te kijken naar de wensen van de eigenaar. Wil hij ermee gaan racen of toeren, wil hij er een museum van maken of moet het leefbaar en betaalbaar zijn. Iedere keer weer afwegingen en beslissingen die je moet nemen. Het uitzoeken van allerlei dingen kost veel tijd. Het is natuurlijk helemaal geen probleem als je een onbegrensde buidel met geld zou hebben of hieraan zou willen uitgeven. De bedrijven vallen over je heen als je maar uitspreekt dat je met een groot schip bezig bent. Als je een prijsopgaaf vraagt is een van de eerste vragen al snel, van kunnen we niet zelf met de eigenaar kontakt opnemen en het regelen. Het is juist de bedoeling om meerdere opties aan te bieden zodat er een afgewogen keuze gemaakt kan worden. De lol is ook om mooie oude dingen op te snorren op internet.
Als je begint met een restauratie van een Klassiek Schip is het belangrijk om te achterhalen welk type schip het is, waar, door wie en wanneer het gebouwd is. Hoe het origineel eruit zag en wat eraan veranderd is. Bij de Vereniging Klassieke Scherpe Jachten wordt het schip beoordeeld op de mate van originaliteit. Je zou hier eventueel om advies kunnen vragen, voordat je met een ingrijpende verbouwing van het schip begint. Karel is betrokken bij de beoordeling van de houten schepen, en we hebben al een keer meegemaakt dat een eigenaar meende een schip prima gerestaureerd te hebben, maar het zo goed als heeft verknoeid.. Harstikke zonde.
In juli 2009 wordt de Dutch Classic Yacht Regatta in Hellevoetsluis gehouden, hier zijn altijd veel voorbeelden van onderhoud aan houten schepen te zien die prima gedaan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten