woensdag 24 februari 2010

Rondhouten Behandelen met Biopin Bootolie

Om de mast of giek van een houten boot te behandelen voor onderhoud is het prettig om met Biopin Bootolie te werken. Het beste is om de eerste keer de mast of giek helemaal kaal te halen en al het beslag te verwijderen. Dat is meteen een goed moment om de mast goed te inspecteren, om te kijken of er geen slechte stukken in zitten. Oude beslaggaatjes die niet meer terugkomen, kun je afdichten met een houten prop. Het beste is dan om eerst de slechte stukken hout eruit te zagen (wat zwart en ingewaterd is) en dan of een nieuw vulstuk aan te brengen of een houten prop. De ondergrond moet goed schoon, vet-en stofvrij zijn, en dan kun je het vulstuk of de prop met kit of met epoxy erin lijmen. Kleinere gaatjes die nauwelijks te zien zijn kun je vol laten lopen met de Bootolie, dat valt naderhand niet echt meer op.
Wil je het beslag niet verwijderen (als je zeker weet dat het eronder er ook goed uitziet), dan kun je volstaan met afplakken.
Dan als alles goed geschuurd is en de temperatuur boven de 10 graden is en de luchtvochtigheid niet te hoog, kun je aan de gang met de Biopin Bootolie. Dit kan nat op nat, zo'n 2 a 3 lagen, totdat het hout ongeveer 90% verzadigd is. Dan een nachtje drogen, licht schuren en de Biopin bootlak aanbrengen. Wil je alleen maar de Bootolie aanbrengen, dan kan dat ook, echter, is niet zo uv-bestendig en kan het hout alsnog door de zon verkleuren.
Het onderhoud is verder makkelijk. Een groen schuursponsje met water erover heen om het schoon te maken en op te ruwen, en dan een doek Biopin Bootolie eroverheen halen en klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten