vrijdag 19 februari 2010

Houten Boot Onderhoud met Biopin bootolie

Bijna Lente! Bent u al klaar met het onderhoud van uw houten boot? Als de boot in een binnenruimte staat en het is minimaal 10 graden en niet te vochtig, dan kan al begonnen worden met de behandeling met Biopin Bootolie en Bootlak. Binnenshuis kunnen de kleinere delen alvast gedaan worden, dat is natuurlijk qua temperatuur en vochtigheid geen probleem.

Een veel voorkomende vraag is; waarom is Biopin Bootolie en Bootlak nu zoveel beter dan andere produkten?
Om geen appels met peren te vergelijken kun je kijken naar Owatrol(D1 en D2) en le Tonkinois. Dit zijn beide produkten met +/- 80% lijnolie en 20% tung-olie. Lijnolie heeft de eigenschap dat het zeer traag droogt, daarom wordt er een droogmiddels (siccatief) toegevoegd. Door dit droogmiddel wordt het echter minder uv-bestendig.
Biopin bootolie bestaat voor 90% uit Tung-olie en de Biopin bootlak voor 100%. Tung-olie wordt geperst uit een noot en heeft uit zichzelf al een drogende eigenschap, waardoor er geen siccatief hoeft te worden toegevoegd en dus extreem uv-bestendig is.
Dus alleen al het feit dat het gehalte aan Tung-olie zoveel hoger is, maakt het produkt zoveel beter. Biopin is overigens de grootste lijnolie-fabrikant van Europa, en produceert speciaal voor de Watersport de Bootolie -en lak.

Verder heb je heel veel minder Bootolie nodig. Ben je bij Owatrol of le Tonkinois al gauw 10 lagen olie aan het smeren, bij de Biopin kun je volstaan met 2 a 3 lagen. Dus behalve minder tijd, ben je ook minder kosten kwijt.

De Biopin Bootolie dringt zo'n 2 a 3 mm in het hout, en breng je nat op nat aan. Een nacht laten drogen, licht schuren, en dan de Biopin bootlak aanbrengen. In totaal zo'n 3 lagen. In 4 arbeidsgangen in totaal ben je klaar. De Bootlak hecht zich aan de Bootolie en aan het hout en vormt zo een stevige laag, zowel in als op het hout. Het blijft flexibel, waardoor het met het hout mee kan bewegen. Je voelt dat ook, als je een proefplankje maakt, dan voelt het stroef aan. Niet doods en hard. Een synthetische lak ligt er als een strakke laag bovenop, maar zodra het hout veel gaat bewegen knapt deze er af.

Bij een beschadiging is het makkelijk te repareren en hoef je niet alles af te schuren en de lak weer van voren af aan op te bouwen. Je kunt volstaan door over de beschadiging een doekje met Bootolie te doen. Dit vult de beschadigde haarscheurtjes en bij droging zet de Bootolie weer uit, waardoor het fundament weer hersteld is. Dan kun je wederom een dun laagje bootlak aanbrengen. Vaak wordt over een beschadigde laklaag weer een laag overheen gezet, waarbij je eigenlijk het probleem(het beschadigde fundament) niet aanpakt en alleen een laagje erover heen legt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten