zaterdag 30 januari 2010

Openstaande Naad van Houten Boot

Soms als een Houten Boot lang op de kant staat kan het gebeuren dat er een scheur in de romp ontstaat, of dat een naad niet goed meer dicht wil trekken. Sowieso als een houten boot weer na lange tijd te water gaat, moet deze langzaam dicht kunnen trekken. Wij vragen meestal bij de haven of de boot wat langer in de slings mag blijven hangen, dan trekt de boot door het water langzaam dicht en kan er toch niets gebeuren. Of je kunt de boot met wat luchtkussens voor de zekerheid langs de steiger afmeren en dmv een bilgepomp continu het water eruit laten pompen. Wij hebben een keer hier een vervelend voorval mee gehad. We zouden met de volksboot op vakantie gaan en hadden de boot in het water gelegd, nog zonder mast, afgemeerd langs een steiger. Dompelpomp er in, en de boot trok langzaam dicht in het water. De volgende morgen gingen we terug, de auto volgeladen met alle spullen die we voor de vakantie nodig dachten te hebben. We zagen de boot niet meer liggen en vroegen aan de havenmeester waar hij was. Hij was verbaasd, zei dat hij dacht dat we al vertrokken waren. Gezamelijk naar de waterkant gelopen, waar we nog net een stuk van het kajuitdak boven water zagen drijven...
wat was er gebeurd? De avond ervoor was het flink gaan onweren en had de havenmeester alle electra uitgedaan, waardoor de dompelpomp niet meer pompte maar begon te hevelen en er water in de boot kwam in plaats van eruit!
We hebben die dag de boot weer omhoog gekregen, al het water inclusief visjes eruit gehaald. De apparatuur was naar de knoppen. De buitenboordmotor hadden we gelukkig nog niet eraan gehangen. Verder zijn we toch met vakantie gegaan en hebben veel vaarplezier gehad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten