woensdag 24 december 2008

Houten Boot Onderhoud

In de diavoorstelling die toegevoegd is (na verschillende pogingen dan toch gelukt!) zie je hoe een yellow ceder houten dekje op een Deense Juniorboot is gelegd. Het resultaat is prachtig. De eigenaar heeft er zelf ook veel uurtjes arbeid in gestoken en met succes.
Yellow Ceder is een goed alternatief voor een teak houten dek. We zijn nog aan het experimenteren met het onderhoud ervan, daar de eigenaar graag de mooie warme kleur wil behouden.
We wensen iedereen Fijne Kerstdagen toe!

donderdag 11 december 2008

Kuipbanken vernieuwen

Hoe vernieuw ik de houten kuipbanken van mijn boot?

De vraag van een booteigenaar was om een prijsopgaaf te geven voor teakhouten latten om kuipbanken te vernieuwen. Na verder door te vragen bleek de booteigenaar van plan te zijn om trespa op het polyester te plakken en dan teakhouten latten erop.
Het is niet gebruikelijk om het op trespa te plakken. Het houdt er niet op en trespa trekt krom. Trespa is prima voor verwerking van gevels van huizen, maar niet voor boten. Meestal worden de teak-latten op een hechthouten plaat gelijmd die in de epoxy gezet wordt, en met een double coat afgelakt wordt.
Bijvoorbeeld een hechthouten plaat van 12mm en dan 6mm teak latten er op lijmen.

vrijdag 5 december 2008

Voor Wie het Onderhoud Houten Boten Zondag 7 december even met rust laat

Onderhoud Houten Boten Vrije Dag

Voor wie op zondag 7 december nog niets te doen heeft en het onderhoud aan de houten boot voor een dag kan laten, organiseert de Stichting IJsschuitenGouwzee, met Cor Jansen van de Radboud, een open dag.
Tussen 10.00 en 16.00uur kunt u in Monnickendam alle (zeer) oude ijsschuiten bewonderen, die doorde vrijwilligers van de stichting sinds 1990 zijn gerestaureerd.Het doel van de stichting is om de ijsschuiten te restaureren en ermee ophet ijs (tja) te zeilen. Verder wil de stichting de resterende ijsschuitenin privé-bezit aankopen of verwerven middels schenkingen. Van belang is het de geschiedenis goed te documenteren en dan gaat het om: bouwtekeningen, de bouwer, een overzicht van vroegere eigenaren, de oorsprong van de naam,historische gegevens en niet in de laatste plaats het verzamelen van oude foto's.

De oudste ijsschuit dateert van 1840 en in totaal zijn er 21 schuiten opgesteld. Een gratis kop erwtensoep past goed bij dit winterse onderwerp.Toeval of niet, maar ook op zondag kunt u in Monnickendam de Kerstmarktbezoeken. De fraaie ijsschuiten staan opgesteld op de zolder van aannemersbedrijf Leguit en Roos, vrijwel aan de Oude Haven.

Het adres is:Stichting IJsschuiten Gouwzeep/a Leguit en Roos aannemersbedrijf bv't Prooyen 11141 VD Monnickendam

Om alvast een indruk te krijgen kunt u de website http://www.ijsschuiten.nl/ bezoeken.

Dit bericht ontvingen wij van de redacteur van het blad "Scherp Gesneden"van de vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ)

Veel plezier!

donderdag 4 december 2008

HOUTEN VLOER BOOT



HOUTEN BOOT ONDERHOUD

Hoe Herstel ik een kuipvloer van een boot ?

Deze week kregen we via een advertentie in het blad van een watersportvereniging de volgende vraag voorgelegd.

Bijgaand fotos van een vloerdeel in mijn gebruikte aangeschafte boot.
Ik probeer dit op te knappen.
Deze vloerdelen zijn denk ik bewerkt met poly urethaanlak, vertonen veel lichte lelijke beschadigingen en het boven deel hout (fineer?) is niet dik.
Heeft u een advies voor herstel ?

Advies:
Na zoveel jaar gebruik zijn de vloerdelen meestal versleten. Het verstandigste is de vloerdelen te vervangen met hetzelfde hout. Hier knapt de boot zelf ook erg van op. Het is wel een precisie-werk, daar alle biezen wel in elkaars verlengde moeten lopen.

En verder deze week…

Reactie van een bootliefhebber, die voor het eerst de Biopin Boot olie en lak heeft gebruikt!

Beste Nicolien,

Dank voor de info mbt Biopin. Intussen heb ik het al gebruikt en het resultaat is prachtig. Het ruikt ook nog heerlijk!

Albert de Graaf

donderdag 27 november 2008

Evenementen 2009 voor Klassieke Houten Boten Liefhebbers


Het gure winterweer nodigt uit om alvast te dromen en plannen te maken voor het nieuwe vaarseizoen….

Een plek waar elke 2 jaar weer veel moois te zien en te bewonderen is, is de Dutch Classic Yacht Regatta in Hellevoetsluis.
In 2009 vindt deze plaats van 23 tot en met 26 juli.


Naast een intensief wedstrijdprogramma bestaat het evenement voor de deelnemers uit bijpraten, feesten en het bewonderen van elkaars schepen. Na de inspanningen van misschien wel jarenlang restaureren aan een klassieke boot mag het resultaat dan ook best gezien worden!

In 1989 is de Dutch Classic Yacht Regatta voor het eerst georganiseerd als een voor het publiek aantrekkelijk evenement rondom internationale wedstrijden van klassieke zeiljachten. De eerste bijeenkomst bestond uit twee dagen wedstrijdvaren op het Haringvliet voor klassieke schepen, voornamelijk leden van de Vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ), samen met enkele Engelse en Belgische klassiekers. Dit initiatief van de VKSJ heeft geleid tot de oprichting van de Stichting Dutch Classic Yacht Regatta en het evenement in haar huidige vorm.

Vroege Vogels Trekken naar het Zuiden!

Deze maanden nog even snel de hand leggen aan het laatste onderhoud van de houten boot, de boot op de trailer en dan op naar Bretagne!
In de Golf van Morbihan vindt het evenement elke twee jaar met Hemelvaart plaats, net als het weer mooier begint te worden.
Je vaart van dorpje naar dorpje, met het tij mee. In elk dorp is er iets feestelijks te beleven en georganiseerd, van lekker eten (oesters,mmmm) tot muziek en Bretonse dansen. Je leeft dagen lang op het ritme van de zee, die kalm is, omsloten door het land.




http://www.semainedugolfe.fr/

woensdag 19 november 2008

Wat Iedereen Zou Moeten Weten...

Wat Iedereen Zou Moeten Weten....


Over Hoe Het Hout van Boten Te Onderhouden


Een houten boot brengt de nostalgie terug van de open zee. De eerste boten die de wereld hebben ontdekt waren van houten boten. Ofschoon het merendeel van de boten tegenwoordig van polyester of van staal is, hebben houten boten de tand des tijds doorstaan.

Een mogelijk nadeel van het bezitten van een houten boot, of boot waar veel houtwerk op is, is het onderhoud. Het heeft meer aandacht nodig om in top conditie te houden. Dit is een kwestie van veel liefde en geduld.

Hout is een levend iets. Op zee staat hout bloot aan extreme omstandigheden.
Onder invloed van water, lucht, temperatuur, krimpt het hout, zet uit....

Hoe kan dan een laklaag die er vast op ligt hierop vasthouden?!

Dat gaat niet. En dus krijg je scheuren, bobbels, lelijke plekken, vocht onder de lak, blazen, vuil er onder.

Hier Is Een Snelle Manier Voor Onderhoud Van Hout aan Boten

In 5 Minuten een beschadiging weg gewerkt!

Met Biopin Marine Boot olie en Bootlak hoef je niet meer bij kleine beschadigingen de hele laklaag weg te schuren, en opnieuw te lakken. Even met een doekje met Biopin Boot olie over de beschadigde plek en het ziet er weer mooi uit. Een kwestie van 5 minuten!

Biopin Boot olie is dun, dringt diep in het hout, is flexibel, hecht prima, veerkrachtig, ademend...
Biopin Bootlak is een mooie blanke lak, extreem uv-bestendig, zeewatervast , kras-en slijtvast.

Geen Onderhoud Elk Jaar Maar Na Drie Jaar

Na maximaal drie jaar, ook als het lakwerk nog in goede staat lijkt, licht schuren en vervolgens met een doek met Biopin Boot olie licht inwrijven. Laten drogen, wederom licht schuren en 1 dunne laag Biopin Bootlak aanbrengen.

Korte Geschiedenis

Reeds 3000 jaar geleden werd er al gebruik gemaakt van olievernis op hout. Biopin introduceert innovatieve natuurlijke verfprodukten met de nieuwste technologie.

In 1920 had de grootvader van de Biopin grondlegger, Barend Jan Palm, al zijn eigen lijnolie-fabriek. Barend Jan Palm heeft de geheime traditionele receptuur geleerd in de praktijk die nu de basis vormt van de huidige produkten. In 1997 werd er een nieuwe fabriek gebouwd
in Jever (Duitsland). De produkten staan voortdurend onder controle en worden door research verbeterd. De Biopin Marine Boot olie en Bootlak bestaan voor 10% uit lijnolie en verder voor het grootste gedeelte uit "Tung"olie, gemaakt uit een noot uit Zuid-Amerika. Dit is een kwalitatief superieure olie.

De Biopin Verdunner is gemaakt uit de schil van sinaasappels (ruikt ook heerlijk).

Het is al met al een 100% Natuurprodukt, en dat is mooi meegenomen.

Hoe kan ik mijn boot mooi lakken en toch tijd besparen?

Veel mensen onderhouden nu zelf hun houten boot met gemak terwijl ze dachten dit niet te kunnen. Je hoeft geen professional te zijn om dit te kunnen.

Met de Biopin Bootlak haal je misschien niet zo'n zelfde bling-bling resultaat als een supermooi -20 lagen dure vernis-gelakte boot, die alleen in de haven ligt te pronken en hooguit twee keer per jaar vaart, maar wel een mooie warme hoogglans.

En, belangrijk, onderhoud van je houten boot in minder tijd!

Wat is nu het verschil met bestaande produkten op lijnolie-basis?

In de lijnolie-produkten zit een droogmiddel verwerkt waardoor het drogingsproces versneld wordt. Dit veroorzaakt een minder sterke uv-bestendigheid, waardoor je veel eerder weer opnieuw een nieuwe laag moet aanbrengen.

Lijnolie-produkten zijn vaak dik, stroperig. Je bouwt op een gegeven moment een dikke laag op, waardoor er in de randen een dikke laag ontstaat, waar vuil en vocht onder kruipt en lelijk wordt. Biopin Boot olie is heel dun en vloeibaar, waardoor makkelijker te verwerken. In de Biopin Bootlak zit maar een beetje droogmiddel (25 keer minder dan in de lijnolie-produkten), waardoor het extreem uv-bestendig is en langer mooi blijft.

Mijn laklaag ziet er nu nog heel mooi uit, waarom zou ik dan moeten overstappen op dit systeem?
Bewezen advies van een expert in het onderhoud houten boten:

Als je meer wilt varen en minder onderhoud van je houten boot wilt...

Je kunt, als je toch een deel opnieuw zou moeten doen omdat het op een gegeven moment gaat bladderen, dit deel alvast met de Biopin boot olie en bootlak kunnen behandelen, en zo steeds een deel.

Wat er nu mooi uit ziet, zo laten natuurlijk.

Ik ben allergisch voor diverse verven, wat zit er in het produkt?

Het is een 100% Natuurlijk produkt. Het is alleen niet eetbaar of drinkbaar:)

Ik heb al wat anders op het hout zitten, hoe kan ik dan de Biopin boot olie en lak gebruiken?

Ik heb nu Owatrol D1,D2 op het hout van mijn boot zitten, kan ik daar nu gewoon Biopin Boot olie en lak overheen doen?

Het beste is om de te behandelen laag te ontvetten met Biopin Verdunner, te schuren, en dan het hout te doordrenken met de Biopin Boot olie. Dan 15-20 minuten uitwrijven, 24 uur laten drogen, licht schuren en 2 a 3 lagen Biopin Bootlak aanbrengen.

Bij le Tonkinois, of Epifanes Hardhoutolie, Perkoleum, kunt je dezelfde werkwijze volgen(altijd eerst een proefstukje doen).

Heb je lijnolie met petroleum gebruikt, dan is het een kwestie van testen en uitproberen..

Wie zijn wij :
Houtwerf Eursa

Karel en Nicolien Beer.

Wij zijn een klein familiebedrijf, liefhebbers van klassieke houten boten. We restaureren en voeren onderhoud houten boten uit, geven advies, begeleiden projecten van zelfbouw boot en verkopen artikelen om boten mee te restaureren.

We hebben zelf veel praktische ervaring, zowel in het varen als op het gebied van onderhoud houten boten/restaureren.

In het onderhoud van houten boten maken we veel gebruik van de Biopin Marine Boot olie en Bootlak.

We brengen het aan op masten,gieken,zijzwaarden,binnenkant boot, stuurhut, luiken, houten blokken etc.
Het is geschikt voor al het houtwerk aan uw boot, sloep, jacht (niet voor het onderwater gedeelte).




Karel op de Bark Europa













PS Met Biopin Marine:

Minder Onderhoud Houten Boten, Meer Vaarplezier
Makkelijk te verwerken, vloeit dun uit
Extreem uv-bestendig
Zeewatervast
Slijtvast
Krasvast
Natuurprodukt

Kortom: een Fantastisch Produkt!