vrijdag 5 december 2008

Voor Wie het Onderhoud Houten Boten Zondag 7 december even met rust laat

Onderhoud Houten Boten Vrije Dag

Voor wie op zondag 7 december nog niets te doen heeft en het onderhoud aan de houten boot voor een dag kan laten, organiseert de Stichting IJsschuitenGouwzee, met Cor Jansen van de Radboud, een open dag.
Tussen 10.00 en 16.00uur kunt u in Monnickendam alle (zeer) oude ijsschuiten bewonderen, die doorde vrijwilligers van de stichting sinds 1990 zijn gerestaureerd.Het doel van de stichting is om de ijsschuiten te restaureren en ermee ophet ijs (tja) te zeilen. Verder wil de stichting de resterende ijsschuitenin privé-bezit aankopen of verwerven middels schenkingen. Van belang is het de geschiedenis goed te documenteren en dan gaat het om: bouwtekeningen, de bouwer, een overzicht van vroegere eigenaren, de oorsprong van de naam,historische gegevens en niet in de laatste plaats het verzamelen van oude foto's.

De oudste ijsschuit dateert van 1840 en in totaal zijn er 21 schuiten opgesteld. Een gratis kop erwtensoep past goed bij dit winterse onderwerp.Toeval of niet, maar ook op zondag kunt u in Monnickendam de Kerstmarktbezoeken. De fraaie ijsschuiten staan opgesteld op de zolder van aannemersbedrijf Leguit en Roos, vrijwel aan de Oude Haven.

Het adres is:Stichting IJsschuiten Gouwzeep/a Leguit en Roos aannemersbedrijf bv't Prooyen 11141 VD Monnickendam

Om alvast een indruk te krijgen kunt u de website http://www.ijsschuiten.nl/ bezoeken.

Dit bericht ontvingen wij van de redacteur van het blad "Scherp Gesneden"van de vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ)

Veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten