zaterdag 4 juli 2009

Houten Boot Nog Restaureren?

Af en toe krijgen we een vraag of een restauratie nog de moeite waard is, waarop we echt nee moeten verkopen. Bijvoorbeeld een Spanker, waarvan meerdere spanten stuk waren en alvast een groot deel van de buitenzijde verwijderd was. Dit zijn erg leuke houten bootjes om mee te zeilen, voor mij jeugdsentiment. We gingen er vroeger mee op vakantie, zeilen op de rivier en slapen in een tentje of op de boot.
Echter, als je zelf twee linkerhanden hebt en de restauratie wilt uitbesteden, dan kun je beter 2e hands zo'n boot op Marktplaats kopen. Voor zo'n 1500 a 2000 euro ben je dan de bezitter van een Spanker die vaarklaar is.
Er zijn heel wat projecten met boten die mislukken omdat niet goed ingeschat wordt hoeveel tijd het kost om een boot op de juiste manier te restaureren. Er is niks recht of standaard op een klassieke houten boot, het is altijd passen en meten. Ook kost het heel veel tijd om uit te zoeken hoe het vroeger eruit heeft gezien, op welke manier je dat het beste terug kunt brengen, en hoe je aan onderdelen kunt komen. Als je het leuk vindt om hiermee bezig te zijn en niet alleen gefocust bent op het moeten kunnen zeilen, dan is het goed.

Hier nog een extreem voorbeeld van een mislukt Restauratie van een Houten Schip:
http://www.youtube.com/watch?v=kayYrylgRzY

Geen opmerkingen:

Een reactie posten